Baskijska tura

Baskija, Španija

već od 1290€

Opis destinacije

Baskija, smeštena na krajnjem sveroistoku kantabrijske obale, svojim veličanstvenim plažama, ravnicama i zelenim brdima, ruralnom arhitekturom, mesto je jedne od najstarijih evropskih nacija. Ovo je regija koja, kako u proleće, tako i tokom leta, zbog izuzeno vlažne i promenljive atlantske klime obiluje nepreglednim zelenim brežuljcima. Zahvaljujući industrijskom razvoju spada u jedno od najrazvijenijih regiona Evrope, što čini da životni standard u Baskiji bude nešto viši u odnosu na ostatak zemlje. Baskija ili Euskal Herria na baskijskom jeziku, koji Baskijci nazivaju ,,euskara”, oblast je koja se prostire u jednom delu krajnjeg jugozapada Francuske (manjim delom) i severozapadnog dela Španije (većim delom) Baskijci se smatraju najstarijim narodom Evrope, znatno drugačijim od suseda. Njihovo poreklo nije tačno utvrđeno, ali je najzanimljivija teorija pojedinih naučnika koji ih smatraju direktnim potomcima prastanovnika ledenog doba.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Autobus
  • Avion
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
Španija i Francuska
BASKIJSKA TURA
BILBAO –VITORIA GASTEIZ–PAMPLONA–SAN    SEBASTIJAN–BIJARIC-GERNIKA– BILBAO
7 dana (6 noćenja)– avionom i autobusom
Polazak: 12. oktobar 2022/ Povratak: 18. oktobar 2022.

Cena - 1290 €

CENA PUTOVANJA PO OSOBI U EVRIMA (Plaćanje u dinarima po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate)

Trokrevetne i jednokrevetne sobe u svim hotelima, mogu se dobiti isključivo na upit !

Jedinstvena cena putovanja obuhvata: Prevoz avionom na navedenim relaciji, aerodromske takse u trenutku pravljenja programa 146,76 evra (od toga EUR 52,00 YQ  i  EUR  19.00-YR  ne podležu refundaciji, a  takse 4.48-LG EUR, 0.98-RF EUR, EUR 16.91-RS, EUR 0.22-RS, EUR 9.93-DE E, EUR 33.50-RA, EUR 5.74-JD, EUR 0.62-OG, EUR 3.38-QV su refundabilne), smeštaj u hotelima sa  4*  zvezdice u Bilbau, Pamploni i San Sebastijanu u dvokrevetnim sobama na bazi noćenja sa doručkom, autobuski transferi i razgledanja prema programu, ulaznice i obilazak muzeja Gugenhajm u Bilbau, usluge vodiča Kontiki Travel i lokalnih vodiča, troškovi organizovanja putovanja.

U cenu putovanja nije uračunato: fakultativni izleti Santander (cena od 90 €- izjašnjavanje prilikom rezervacije/ minimum za realizaciju je 12 prijavljenih), napojnica za vozača na turi (10€ po putniku), gradske takse za smeštaj, međunarodno putno zdravstveno osiguranje, koje pokriva lečenje i Covid-19, kao i osiguranje od otkaza aranžmana koje se preporučuje, svi obavezni testovi na Covid neophodni za ulazak u navedene zemlje.
Bilbao: Ilunion San Memes 4 * ili sličan    https://en.ilunionsanmames.com/
Hotel se nalazi na 400 metara od stadiona San Mames i 6km od aerodroma. Popularna mesta u blizini hotela Ilunion San Mames uključuju konferencijski centar Euskalduna i koncertnu dvoranu, Muzej lepih umetnosti Bilbaa i Muzej Gugenhajm u Bilbau. Hotel ima restoran, recepciju koja radi 24 sata i besplatan WiFi u celom objektu. Sobe su klimatizovane i opremljene radnim stolom, TV-om sa ravnim ekranom, kupatilom i garderoberom.

Pamplona: NH Pamplona Iruna Park 4* ili sličan  https://www.nh-hotels.com/hotel/nh-pamplona-iruna-park
Smešten pored parka Jamaguči u kvartu San Huan, NH Pamplona Iruna Park je na 5 minuta vožnje od centra Pamplone. Bolnički i univerzitetski krug su udaljeni oko 600 metara.  Moderne klimatizovane sobe u NH Pamplona Iruna Park imaju besplatan bežični internet i TV sa ravnim ekranom. Kupatila imaju fen za kosu.  Doručak se služi na bazi švedskog stola. Tradicionalni navarski restoran Iruna Park nudi izbor lokalne i internacionalne kuhinje, koristeći sezonske proizvode.  Gosti imaju besplatan pristup teretani koja se nalazi na 11. spratu. NH Pamplona Iruna Park je udaljen 5 minuta vožnje od kongresnog centra Baluarte i autobuske stanice Pamplone, dok je železnička stanica udaljena 2,5 km. Redovni autobusi povezuju hotel sa centrom grada.

San Sebastijan: Mercure Monte Igueldo 4 *  ili sličan  https://all.accor.com/hotel/1987/index.en.shtml
Ovaj hotel je udaljen 6 min hoda od plaže. Mercure Monte Igueldo se nalazi u živopisnom okruženju na planini Igueldo, odakle se pruža impresivan pogled na zaliv San Sebastijan. Ovaj hotel ima otvoreni bazen otvoren tokom letnje sezone.  Mercure Monte Igueldo ima atraktivan, klasičan dekor, a njegove prostrane sobe nude pogled na baskijski zaliv ili na grad San Sebastijan. Svaka soba ima satelitsku TV i mini bar. Restoran El Torreon služi izbor gurmanske kuhinje i tradicionalnih baskijskih specijaliteta. Gosti mogu uživati u piću ili laganom obroku u baru ili kafiću.  Igueldo se nalazi pored starog svetionika u San Sebastijanu i odavde možete ići žičarom do plaže Plaja de la Konča. Centar grada je udaljen samo 1,8 km od hotela.
DAN 1
BELGRADE
(12.10.2022) BEOGRAD–MINHEN–BILBAO Sastanak putnika na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla” kod šaltera Kon Tiki Travel u podne. Poletanje za Minhen u 13:10 časova (let LH1735). Dolazak u Minhen u 14:40 časova. Nastavak putovanja za Bilbao u 15:50 časova (let LH1828). Dolazak u Bilbao u 18:00 časova. Transfer do hotela. Smeštaj u hotelu. Noćenje.

DAN 2
BILBAO
(13.10.2022) BILBAO Doručak. Odlazak u razgledanje grada. Bilbao je uspešan spoj bogatog industrijskog i kulturnog nasleđa, jedan od najzanimljivijih gradova severne Španije. Vožnja do starog grada i razgledanje pešice: most San Anton i crkva Sv. Antona „Casco Viejo“ - stara četvrt smeštena na obali reke Nervion koju čine slikovitih „7 ulica“, neobarokna zgrada pozorišta Ariaga sagrađenog po uzoru na parisku Operu, Novi trg, Palata Arana iz XVI veka-najstarija palata u Bilbau, zeleznicka stanica „La Konkordija“, Gradska kuca, Salve most, most čuvenog valensijanskog arhitekte Kalatrave, do prekrasnog zdanja Muzeja Gugenhajm. Ovo remek delo savremene arhitekture, sagrađeno je 1997.g., po ideji arhitekte Franka Gerija, smešten na obali reke Nervion i podignut šesnaest metara iznad ostatka grada, jedna je od najlepših građevina savremene arhitekture. Obilazak muzeja Gugenhajm. Stalna postavka muzeja sadrži umetničku zbirku značajnih umetnika XX veka. Fondacija Solomona R. Gugenhajma jedna je od najboljih privatnih kolekcija na svetu koja sadrži radove najznačajnijih umetnika XX i XXI veka. Individualni povratak u hotel. Noćenje.

DAN 3
PAMPLONA
(14.10.2022) BILBAO-VITORIA GASTEIZ-PAMPLONA (oko 210 km) Doručak. Polazak autobusom prema gradu Vitoria Gasteiz, administrativnom sedištu Baskije i provincije Alava. Vožnja živopisnim predelima Baskije do grada, koji je na razmeđi puteva, vekovima, imao izuzetan istorijski i geostrategijski značaj. Vitoria je grad u kojem se nalazi najviše zelenila po stanovniku u državi, zbog čega je proglašena Evropskom prestonicom zelenila 2012, ali i grad sa najbolje sačuvanom srednjovekovnom arhitekturom u Baskiji. Stari grad delimično je okružen zidom sagrađenim u XI veku. Veoma je zanimljivo staro jezgro grada; srednjovekovne zidine, Trg Španije, Kasa del Kordon-nekada vlastelinska kuća sagrađena u gotskom stilu, sa tornjem iz XIII veka,Trg Virhen Blanka u koji se ulivaju neke tipične ulice starog dela grada, okružene kućama sa zastakljenim terasama. Ovaj deo grada čine i biseri baskijske renesansne arhitekture. kao što su: Palata Bendanja, Palata Ajuria Enea-sedište baskijske autonomne vlade i gotska Katedrala Sv Marija iz XIV veka koja čuva vredna dela Rubensa i Van Dajka. Slobodno vreme za šetnju i razgledanje. Nastavak putovanja za Pamplonu, koja je bila i ostala jedan od važnih gradova na putu hodočašća za grad Santijago u Galiciji. Pamplona je poznata po slavnoj trci sa bikovima, festivalu San Fermin, koji se održava svake godine 6. jula i koji je poslužio kao inspiracija slavnom Hemingveju za roman ,,Sunce se ponovo rađa“. Glavni biseri grada su Gradska tvrđava iz XVI veka, koja je prvobitno imala pentagonalni oblik i čiji ostaci se nalaze u blizini trga Kastiljo, Korida, Palata Navara- sedište vlade, Katedrala Sv Marija kraljevska iz XIII veka u kojoj su krunisani kraljevi Navare i u kojoj se nalazi mauzolej kralja Karla III, nadbiskupska palata iz XVIII veka, barokna zgrada gradske skupštine, crkva Sv. Nikolasa,Palata Navara, Portal Francuske. Transfer do hotela. Smeštaj u hotelu. Noćenje.

DAN 4
SAN SEBASTIJAN
(15.10.2022) PAMPLONA-SAN SEBASTIJAN (oko 85 km) Doručak. Polazak autobusom za San Sebastijan. Vožnja zelenim, brdovitim predelima do obale Kantabrijskog mora. San Sebastijan, evropska prestonice kulture 2016. g, poznato je mondensko letovalište evropske aristokratije s kraja XIX veka, sedište filmskog festivala ,,Zlatna školjka,, i svetska destinacija za gurmane. Lepota prirodnog položaja San Sebastijana (smešten između reke i zaliva),grada koji se svojim zlatnim, peščanim plažama spušta ka zalivu La Konča (La Concha), omeđenog brdima - Monte Iheldo (Monte Igeldo) i Monte Urgulj (Monte Urgull) sa statuom Hrista, može se uporediti samo sa jednim gradom na svetu - sa Rio de Žaneirom. Panoramska vožnja gradom s pogledom na brdo Igeldo, zaliv Školjka, ostrvce Santa Klara, Palata Miramar, Pozorište Viktorija Eugenija, most Santa Katalina, četvrt Koros, novi kulturni i kongresni centar Kursal (Kursaal)– moderna zgrada od stakla i aluminijuma na plaži Suriola. Nastavak obilaska pešice starog dela grada; Gradska većnica smeštena u blizini obale, originalno je izgrađena kao Kursal Konferencijski centar, Novi prolaz, Bazilika Santa Marije del Coro, Trga Ustava, La Koncha Promenada i Miramar palata. Nakon razgledanja, kraći obilazak tri bara sa tapasima radi degustacije pinćosa i baskijskog vina ili sajdera. Transfer do hotela. Smeštaj u hotelu. Noćenje.

DAN 5
BILBAO
(16.10.2022) SAN SEBASTIJAN-SEN ŽAN DE LUS -BIJARIC-BERMEO-GERNIKA-BILBAO (oko 270km) Doručak. Vožnja autobusom uz obalu Baskijskog zaliva do Bijarica u francuskoj Baskiji. Po ulasku u francusku Baskiju kraće zaustavljanje u poznatom letovalištu Sen Žan de Lus (Saint-Jean-de-Luz), smeštenom na Atlantskoj obali. U ovom, nekada ribarskom mestu, sa šarmantnim starim gradskim jezgrom i najlepšom baskijskom crkvom posvećenom Sv. Ivanu Krstitelju, održano je venčanje Kralja Sunca, Luja XIV. sa španskom infantkinjom Marijom-Terezom. U spretnom stapanju stilova koji odaju radost življenja, toliko svojstven južnoj Franuskoj, sagrađeni su brojni letnikovci i vile. Mesto je poznato i po staroj čokolateriji porodice Adam, još iz 1660 god., u kojoj su počeli da se proizvode makaroni (kolačići od badema). Ova radnja postoji i danas na glavnom trgu i čuva originalni recept kolača. Nakon kraće pauze nastavak vožnje do Bijarica, ekskluzivnog i najlepšeg letovališta francuske atlantske obale, simbola bogatstva s početka XX veka.U prošlosti je privlačilo mnogobrojne slavne ličnosti i plemstvo; Kraljicu Nataliju i Dragu Mašin, Napoleona III, Gari Kupera, Frenka Sinatru. Po dolasku slobodno vreme za šetnju i odmor. Povratak prema španskom delu Baskije, prema Bilbau i Gerniki.Vožnja delom divlje kantabrijske obale Španije. Ova oblast je osim po brojnim rezervatima prirode, pašnjacima, poznata i po razvijenoj elektro i automobilskoj industriji.Kraće pauze radi odmora. Putovanje prema mestu Gernika, svetski slavnom nakon što je Pablo Pikaso ovekovečio na svom platnu nacističko bombardovanje mesta u suton drugog svetskog rata. Ovo Pikasovo najpoznatije platno izloženo je u madridskom muzeju Reina Sofia. Po dolasku šetnja gradićem, upoznavanje sa istorijatom grada, Parlamenta i slavnog hrasta ispod koga se nalaze drevni zapisi baskijske regije. Nastavak putovanja za Bilbao. Smeštaj u hotelu. Noćenje.

DAN 6
BILBAO
(17.10.2022) BILBAO-SANTANDER-BILBAO (oko 205 km) Doručak. Slobodan dan ili fakultativni izlet do pokrajine Kantabrije i njenog glavnog grada Santandera.Vožnja obalom Kantabrijskog mora . Smeštena između mora i kantabrijskih planina u zaleđu, poznata po bujnoj vegetacijii, Kantabrija je u potpunosti zaslužila epitet ,, zelena Španija”. Grad Santander, smešten na obali mora, u širokom zalivu okrenutom prema jugu, između dve pokrajine Baskije i Asturije, u XIX veku bilo je poznato mondensko mesto, stecište španske aristokratije. Danas je Santander lep i miran grad okružen sa 11 prelepih plaža i puno parkova. Vožnja duž obale zaliva gde se nalaze vile i letnjikovci do luke i centra grada . Obilazak centra grada: ulica i park Pereda sa mnoštvom vila i plemićkih zgrada iz XVIII veka sa doksatima, tako karakterističnim za arhitekturu severne Španije, Spomenik Peredi, poznatom kantabrijskom piscu, gotska katedrala građena između XII i XVIII veka, i dr. Slobodno vreme za individualni obilazak i razgledanje grada. Povratak u Bilbao. Noćenje.

DAN 7
BELGRADE
(18.10.2022) BILBAO-MINHEN-BEOGRAD Doručak. Transfer do aerodroma. Poletanje za Minhen u 11:30 časova (let LH1825). Dolazak u Minhen u 13:40 časova. Nastavak putovanja za Beograd u 15:05 časova (let LH1736). Dolazak u Beograd u 16:35 časova.
Uplata akontacije od najmanje 15% od ukupne cene aranžmana prilikom prijave, 60 dana pred put ukupno 35%, 45 dana pred put ukupno 50% , a ostatak najkasnije 30 dana pre polaska na put:
- gotovinski
- čekovima građana do 6 mesečnih rata.
- platnim karticama (Master, Visa, American Express, Maestro i Dina).
- Avans od najmanje 40% od ukupne cene aranzmana prilikom prijave, ostatak najkasnije 15 dana pre polaska na put.

KT

Organizator putovanja je turistička agencija Kontiki Travel & Service, broj licence OTP 113/2020 kategorija licence A40. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Kontiki Travel & Service. OUP

TOP PONUDE

Ovo su neki od aranžmana koje Vam preporučujemo

2022

Egipat

Idealan odmor za celu porodicu