Istanbul i Jedrene

Istanbul i Jedrene, Turska

već od 159€

Opis destinacije

Istanbul je grad u Turskoj u vilajetu Istanbul. Grad je smešten na Bosforskom moreuzu, nekadašnja je prestonica triju velikih carstava: rimskog (330—395), vizantijskog (395—1453) i otomanskog (1453—1923). Istanbul je najveći grad u Turskoj i njeno kulturno i privredno središte, a ujedno i jedini grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta. Istanbul spada među najveće gradove Evrope i sveta, a po svojoj važnosti za kulturu i istoriju, svrstava se u sam vrh poput Rima, Londona ili Pariza.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Autobus
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
Istanbul i Jedrene (4 noćenja)
05.03 – 11.03.2024
7 dana autobusom / 4 noćenja

CENA: 159 €

CENA OBUHVATA:
- prevoz autobusom visoke turističke klase na navedenoj relaciji;
- smeštaj u Istanbulu u hotelu 3* u 1/2 i 1/3 sobama na bazi 4 noćenja sa doručkom (švedski sto – samoposluživanje)
- panoramsko razgledanje Istanbula i Jedrena u pratnji vodiča;
- usluge profesionalnog turističkog vodiča tokom celog toka putovanja;
- troškove organizacije putovanja;

CENA NE OBUHVATA:
- individualne troškove
- fakultativne izlete (za realizaciju je potrebno minimum 25 prijavljenih putnika):
* Sultan Ahmetov Trg – Plava džamija, Aja Sofija, Hipodrom, prvo dvorište Topkapi palate – 20€
* Vaseljenska Patrijaršija, Krstarenje Bosforom – 20€
* Džamija Sulejmanija – 10€
* Dolmabahče palata – 30€
* Azija – 20€
* Tursko veče na brodu (sa večerom i pićem) – 40€
* Paket fakultativnih izleta bez Turske večeri (1+2+3+4+5) – 90€
-  međunarodno zdravstveno osiguranje (mogućnost plaćanja u agenciji)

POPUSTI I DOPLATE:
Doplata za 1/1 sobu – 50€
Doplata za dodatno sedište u autobusu – 50€ (na upit)
Hotel 3* – Nalazi se u starom istorijskom jezgru (Laleli), u trgovačkoj i turističkoj zoni, u blizini Kapali čaršije. Hotel ima aperitiv bar, restoran… Sobe su 1/2 i 1/3 sa TWC, TV, telefonom, mini barom…]
TAČAN NAZIV HOTELA BIĆE POZNAT NAJKASNIJE 7 DANA PRED PUT
1. DAN, BEOGRAD
Polazak grupe sa parkinga ispred Muzeja Jugoslavije na Dedinju. Noćna vožnja kroz Srbiju i Bugarsku sa kraćim pauzama za odmor i zadržavanjima zbog graničnih formalnosti.

2. DAN, ISTANBUL – DŽAMIJA SULEJMANIJA (fakultativno)
Ulazak u Tursku u jutarnjim satima. Dolazak u Istanbul u prepodnevnim satima. Smeštaj u hotel. Upoznavanje sa delom grada u kome se nalazimo, restorani, pijaca, tržni centri, menjačnice, hrana… Fakultativni odlazak u obilazak Džamije Sulejmanije, koju je izgradio Mimar Sinan kao zadužbinu Sulejmana Veličanstvenog gde se nalazi njegov turbe kao i turbe Hurrem sultanije. Čućete neverovatnu priču o samoj džamiji i njenim graditeljima… Slobodno vreme. Noćenje.

3. DAN, ISTANBUL – SULTAN AHMETOV TRG (fakultativno)
Doručak. Napuštanje hotela. Fakultativno odlazak na pešačku turu u obilazak najvećih kulturno-istorijskih znamenitosti Sultan Ahmetovog trga. Počinjemo od Istanbulskog univerziteta pored Bajazitovog trga,  Kapali čaršije i Čemberlitaša sve do Hipodroma gde ćemo videti tri obeliska: Teodosijev, Egipatski  i Zmijski.  Plava džamija-jedna od najspektakularnijih džamija u islamskom svetu poznata po svojim plavim pločicama iz Iznika, Aya Sofia – nekadašnja najveća crkva u hrisćanskom svetu u kojoj su se krunisali gotovo svi Vizantijski carevi i Top Kapi palata – sedište Osmanske imperije i sultana preko 400 godina, gde ćete videti i crkvu Sv.Irine kao i prvo dvorište sa velikom ulaznom kapijom. Slobodno popodne za individualne aktivnosti. Noćenje.

4. DAN, ISTANBUL – VASELJENSKA PATRIJARŠIJA, KRSTARENJE BOSFOROM, DOLMABAHČE PALATA / TURSKO VEČE (fakultativno)
Doručak. Fakultativno odlazak autobusom do kvarta Fener, gde ćemo obići Vaseljensku Patrijaršiju. Poseta crkvi Sv.Đorđa u kojoj se čuvaju velike duhovne relikvije poput moštiju Sv.Jefimije, Crni stub u kome se nalazi jedan od eksera kojim je bio razapet Isus Hrist, mozaičke ikone Bogorodice i Sv.Jovana Krstitelja iz XII veka. Odlazak do luke Kabataš odakle počinje naše krstarenje prelepim Bosforom. Krstarenje traje oko 1.5 sat i tokom njega videćete grad iz drugačije perspektive, Galata kulu, Dolmabahče palatu, Galatasaray kvart, Bebek, Rumeli hisar i čuvenu tvrdjavu Jedi kule, Jildiz palatu, Devojačku kulu, proći ćemo ispod dva bosforska mosta i ploviti duž azijske strane na kojoj ćete videti sve one lepe vile u kojima su se snimale čuvene serije, Beylerbey palata, Kiz kulesi …
Nakon krstarenja  fakultativno odlazimo u obilazak Dolmabahče palate koja je bila poslednje uporište turskih sultana. Poslednja četiri sultana boravili su i vodili Osmansko carstvo iz ove palate, a u njoj je i poslednje dane svog života proveo čuveni otac nacije Mustafa Kemal Ataturk. Ovde se nalazi i jedan od najvećih lustera na svetu težak gotovo 5t, koji je poklon engleske kraljice Viktorije osmanskom sultanu. Povratak u hotel. Slobodno popodne  za individualne aktivnosti. U večernjim satima mogućnost fakultativnog odlaska na tursko veče. Noćenje.

5. DAN, ISTANBUL – AZIJA (fakultativno)
Doručak, mogućnost organizovanja fakultativnog izleta “Upoznajte Aziju.” Izlet počinje odlaskom do Ortakoy kvarta gde ćemo se fotografisati pored jedne od najlepših džamija na obali Bosfora.  Potom odlazimo na brdo Čamlidžu gde ćemo posetiti džamiju Čamlidže odakle se pruža  prelep pogled na evropsku stranu Istanbula. Nastavlja se dalje prema Uskudaru, starom azijskom naselju. Zatim sledi odlazak do trga Kadikoy. Slobodno vremene za upoznavanje sa čaršijom i uskim isprepletanim ulicama. Na kraju izleta odlazak do Bagdad ulice, najpoznatije pešačke i trgovačke ulice na ovoj strani grada. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

6. DAN, ISTANBUL – JEDRENE
Doručak. Napuštanje hotela i polazak u Jedrene, treću prestonicu Osmanskog carstva . Razgledanje grada – Džamija Selimija, Bedestan čaršija, Eski džamija, Ali Pašin bazar… Slobodno vreme za šetnju i odmor. Polazak za Beograd u  popodnevnim časovima. Usputne pauze i granične formalnosti.

7. DAN, BEOGRAD
Dolazak u Beograd na mesto polaska u jutarnjim časovima – zavisno od uslova na putu i zadržavanja na graničnim prelazima. Kraj programa.
- Aranžman se plaća u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.

- Prijava putovanja podrazumeva uplatu od 40% vrednosti aranžmana, a ostatak najkasnije 10 dana pre početka putovanja.

- Na rate: 40% prilikom rezervacija, ostatak na 3 rate čekovima

- Preko računa: uz profakturu 


TT

Preporučujemo

Ovo su ponude koje smo izdvojili za vas